Hvordan oppstår hull i tennene?

Hull i tennene (karies) oppstår ved at sukkeret i mat og drikke blir spaltet av bakteriene i tannbelegget (plakk). Det dannes da en syre i tannbelegget som løser opp emaljen, og som over tid lager hull.

Barn som har fått tenner, bør bare i begrenset grad gis sukkerholdig grøt, drikke, søtt pålegg, kjeks, rosiner, godteri og sukkerholdige medisiner. Dette er matvarer som lett vil kunne gi hull i tennene. Husk at også morsmelk og kumelk inneholder sukker, og kan være uheldig å gi barnet på nattestider etter at det har fått tenner. Vann er den eneste riktige tørstedrikk om natten, både for barn og voksne.

Det er ikke mengden av sukker som er avgjørende for om det blir hull i tennene eller ikke, men hvor ofte en får i seg sukker.

Hva gjør fluor?

Fluor gjør tannemaljen mer motstandsdyktig mot syreangrepene og reparerer begynnelsen til små hull.

Er fluor skadelig?

Dersom man bruker fluor på riktig måte og følger anbefalte doseringer, er fluor ufarlig.

Fluor og drikkevann

I Norge inneholder vannet fra de offentlige vannverkene så lite fluor at det ikke er nødvendig å ta hensyn til det når man skal fastsette dosen for å forebygge hull i tennene. Det er bare brønnvann som det er boret etter som kan ha høyt nok fluorinnhold. Dersom du ikke vet hvor mye fluor det er i drikkevannet ditt, kan du kontakte ditt kommunale vannverk eller eventuelt kommunelegen.

Hva er anbefalt dosering for fluortabletter?

Vi anbefaler barn 1 tablett per dag med 0,5 mg fra 3 år og oppover. Dosen skal tilpasses etter fluorinnholdet i drikkevannet og inntak av andre fluorkilder. Husk at fluorvirker best på rene tenner.

Back to top